Varmepumpe-råd får du av Hans Christian

Få varmepumpe-råd av EL tjenesters autoriserte varmepumpemontør Hans Christian Hagen. Varmepumper er både praktisk, miljøvennlig og strømbesparende.

Varmepumpe-råd
Varmepumpemontør Hans Christian Hagen

– Faglig utført montering er en forutsetning for at en varmepumpe skal fungere optimalt og tåle påkjenningene i vårt kalde klima.  EL tjenester er autorisert forhandler gjennom Mitsubishi Electric og Panasonic og har kompetansen som skal til for å anbefale og montere varmepumper.

Tre ulike pumpesystem

Det finnes mange ulike varianter og størrelser på varmepumper. For en vanlig huseier kan det være vanskelig å vite hva som er optimal løsning for boligen. Rådfører du deg med oss i EL tjenester kan du være trygg på at vi finner den løsningen som passer din bolig og ditt behov best, sier Hans Christian Hagen.  Du får varmepumper i tre ulike pumpesystemer. Disse tre beskriver vi gjerne som

  1. Luft-luft
  2. Luft-vann
  3. Vann-vann

Hvilke av disse tre pumpesystemene du bør velge, avhenger blant annet av om du har panelovner, varmekabler eller radiatorer som supplement.

Luft-luft – anbefales i boliger med elektrisk oppvarming

Luft-luft-varmepumpen henter varme fra luften ute, og avgir rundt tre ganger så mye energi som den bruker. Dette er den varmepumpen vi som oftest anbefaler til eneboliger, tomannsboliger, leiligheter og rekkehus.

Luft-vann og Vann-vann – for boliger med vannbåren varme

Luft-vann-varmepumper henter energien fra luften ute og avgir varme gjennom et vannbårent system. Har du bolig med vannbåren gulvvarme eller radiatorer, vil luft-vann-varmepumpe være et godt alternativ.

Vann-vann passer også godt for bolig med vannbåren gulvvarme eller radiatorer. En vann-vann-varmepumpe henter varme fra berg, jord eller vann, og avgir varme gjennom et vannbårent system.

Du kan få flere innedeler på en utedel

Vi får ofte spørsmål om man kan koble på flere innedeler slik at man kan varme opp flere rom raskt. Det er mulig, men da må du ha en varmepumpe som er bygd for nettopp det. Du kan altså ikke få flere innedeler på en allerede eksisterende varmepumpe dersom denne ikke er beregnet for dette.

For private boliger vil det være 2 eller 3 innedeler som er aktuelt. Større løsninger er beregnet for butikklokaler, lager, kontorer og lignende.

Miljø- og allergivennlig

Med varmepumpenes effektive luftfiltrering får du et friskere og bedre innemiljø med lun og jevn varme.

Om vinteren fungerer en varmepumpe godt i kombinasjon med vedfyring. På varme sommerdager kan den også brukes til aircondition.

Ifølge Norsk Varmepumpeforening kan en varmepumpe redusere oppvarmingskostnadene med to tredeler dersom du hovedsakelig fyrer med strøm. Fyrer du med ved og annet fossilt brennstoff vil du spare kostnader til ved og olje.  Varmepumpen vil da hovedsakelig gi økt komfort.

5 ofte stilte spørsmål:

Hvor lang levetid har en varmepumpe?

Ved normal bruk og jevnlig service vil jeg si 12-15 år.

Hva inngår i en serviceavtale?

I vår serviceavtale har vi lagt til grunn Mitsubishis standard. De anbefaler 2-årsintervaller. Vi sjekker da at varmepumpa fungerer som den skal og at det ikke har vært gasslekkasje. I tillegg vasker vi og gjør rent registeret (bak filteret som du selv kan rengjøre). Alle varmepumper har 5-års garanti på fabrikasjonsfeil. Noen leverandører krever dokumentasjon på regelmessig service for å få igjen på garantien. Ta gjerne ut støpselet om sommeren når du ikke bruker pumpa.

Hva bør jeg selv gjøre av vedlikehold?

Vi anbefaler at du vasker filteret noen ganger i året. Se også over utedelen. Har du planter og busker i nærheten må du passe på at grener og annet ikke vokser inn i viftehuset.

Om vinteren er det normalt at vifta avgir kondens og at det iser på bakken. Følg med så det ikke iser opp i viftesystemet. Det kan fort skje dersom utedelen er plassert lavt.

Er det noen forskjell på gulvmodell kontra vegghengt?

Effektmessig er de helt like. Fordelen med en vegghengt varmepumpe er at det er enklere å møblere rommet – den blir ikke i veien om du en dag har lyst til å ommøblere. En gulvmodell går ikke an å flytte, så her blir du fort låst.

Hvor mange kuldegrader takler en varmepumpe?

De fleste leverandørene garanterer at varmepumpene er effektive ned mot minus 25. Er det så kaldt utendørs må du nok tilføre varme også fra andre varmekilder i huset.