Ta en el-sjekk av huset ditt

Feil ved elektriske anlegg forårsaker årlig mange boligbranner. Årsakene kan være feilinstallerte apparater eller lys, feil i sikringsskapet, overledning eller andre feil som ikke er mulig å oppdage uten spesialkompetanse og -verktøy.

Ta en elkontroll av huset ditt
Daglig leder i El tjenester, Tommy Mikkelsen.

 

For å være sikker på alt er i orden med det elektriske anlegget hjemme hos deg anbefaler EL tjenester at du tar el-sjekk. En elektriker gjør dette i løpet av ganske kort tid. Det er en billig forsikring for at du skal kunne sove trygt og godt om natta. En annen fordel er at forsikringsselskapene ofte gir rabatt på forsikringen etter dokumentert utført en el-sjekk.

Begynner i sikringskapet

Kontrolløren starter i selve hjertet av huset, nemlig sikringsskapet. «Her ser jeg etter varmegang, sviskader og jordfeil. Jeg ser også etter om alt er skrudd fast slik det skal», sier Tommy Mikkelsen hos EL tjenester AS. Gamle hus med eldre elektrisk anlegg har flere potensielle feller enn nye hus. «Vi sjekker at det er jordet kontakt på apparater som skal kobles til jord. I dag monteres det kun jordede stikkontakter, selv om det ikke er et krav», fortsetter Tommy.

Smart med flere veggkontakter rundt fjernsynet

I dag er det krav om at elektriker skal installere minst 6 stikkontakter ved fjernsynet. Da slipper man skjøtekontakter med flere uttak. Skjøteledningen er kun for midlertidig bruk. De fleste har andre apparater tilknyttet fjernsynet samlet og på en fast plass. For å redusere risikoen for brann, bør man ha vegguttak til alle disse apparatene.

El-sjekk betyr ikke at man går over alt

Om du ønsker en grundig feilsøking av anlegget ditt, bør du avtale dette på forhånd. Elektrikeren går da gå over hele huset og feilsøker alt som har med det elektriske anlegget å gjøre. Ved en el-sjekk foretas stikkprøver, alt blir ikke kontrollert. Har du mistanke om feil, sjekkes selvfølgelig dette.

Hva kan man gjøre selv?

Følg med på ledninger og kontakter. Oppdager du at det lukter brent av ledninger, kabler eller kontakter – da må du sjekke med elektriker hva årsaken kan være.

Sikringsskapet er en annen ting du kan sjekke selv. Gamle sikringer skal ikke bli særlig varme. Om de er det, kan det være en feil på den kursen. Du har ikke lov til å gjøre så mye i sikringsskapet selv, men å bytte sikringer og slå på eller av vippesikringer er greit. Alt annet må elektrikeren få ta seg av.

Følg også med på apparater og utstyr. Fungerer det som det skal? Hvis ikke kan det ødelegge anlegget ditt, eller i verste fall føre til brann i det elektriske anlegget. Har du noen pærer som går litt for ofte, kan også dette være et hint om at noe er feil på anlegget ditt. Det kan også være feil på produktet.

«Utfører du en el-sjekk på huset ditt med jevne mellomrom, har du et elektrisk anlegg du kan stole på. Er det feil vil dette oppdages tidlig og du slipper ubehagelige overraskelser. Det er mange husbranner vi vil unngå, og derfor ønsker vi at alle tar sitt elektriske anlegg på alvor», avslutter Tommy Mikkelsen.