Stortrives med faget og folket

Jon Erling Hvithammer fyller 21 år i september. Han tok elektrofag på videregående, og kontaktet EL tjenester AS og spurte om utplassering mens han fremdeles gikk på skolen. Deretter søkte han lærlingplass her. Lærlingtiden varte i to og et halvt år. Fagbrevet tok han i mars.

– Hva var grunnen til at du valgte akkurat dette firmaet da du søkte om lærlingplass?

– Jeg hadde jo vært utplassert her, og likte meg veldig godt. Også er det en lokal bedrift. Jeg bor i Grue, og har forholdsvis kort vei til jobb.

Jeg skal bli elektriker når jeg blir stor

– Men hvorfor valgte du elektrofaget da?

– Da jeg gikk på barneskolen, husker jeg en episode der jeg sa høyt og tydelig at jeg skulle bli elektriker. Det kan ha noe å gjøre med at faren min er telemontør. Jeg har vært mye med han på jobb og sett hva han har gjort. Så ønsket jeg å ta det et steg videre. Og jeg liker faget veldig godt! I tillegg fikk jeg enda mer faglig inspirasjon da jeg var utplassert her.

Artige utfordringer

– Hva er det som gjør arbeidet så interessant?

– Det er veldig variert, med mange ulike arbeidsoppgaver. Jeg synes nesten det er noe nytt hver dag. Også liker jeg den delen av jobben som har med kundene å gjøre. Jeg treffer mye forskjellige folk når jeg er ute på oppdrag. Det synes jeg er artig. Det kan også være litt utfordrende. Men det kommer ofte an på arbeidsoppgavene. For eksempel det å skulle endre eller oppgradere noe som er gammelt. Spesielt i eldre tømmerhus, som kanskje har gamle ledninger og så videre. Det er ikke bestandig at kunden tenker at det er så nødvendig å skifte ut alt det som egentlig er utdatert. Det hender jeg får høre at «dette har jo virket i over seksti år, så det virker vel sikkert i seksti til».

På lag med kunden

– Hvordan takler du slike situasjoner da?

– Det er viktig å være på lag med kunden og forstå hvordan kunden tenker. Jeg forsøker alltid å få til en løsning som er faglig forsvarlig og som kunden samtidig blir fornøyd med. Man må kunne takle ulike mennesketyper og gjerne være litt menneskekjenner for å lykkes i denne jobben.

Jakt og fiske

– Hva driver du med på fritida da Jon Erling?

– Jeg kommer fra en familie med jegere. Så jakt og fiske står høyt i kurs. Jeg holder mest på med elgjakt og harejakt. Også driver jeg med konkurranseskyting, og har deltatt på flere Landsskytterstevner. Jeg har to fine hunder også, en harehund – Finsk støver – og en Norsk elghund grå, som forresten er Norges nasjonalhund, avrunder en blid Jon Erling rett før helgen senker seg over landet, og elgjakten nærmer seg.