Riktig belysning innendørs og utendørs

Riktig belysning er viktig for trivselen. Med riktig lyssetting innendørs og utendørs gir du også besøkende et godt førsteinntrykk.

Entre

Det første rommet vi møter i boligen er gjerne en entre. Allerede her settes stemningen. Varmt og lunt eller sterkt – eller kanskje en kombinasjon. Med dimmer kan man regulere lysstyrken til det som passer best. Kanskje har man et bilde eller noe man vil belyse.

Har du et garderobeskap i entreen kan man montere en belysning som plasseres slik at det blir godt lys når du ser inn i skapet. Led striper kan monteres både på siden og i toppen.

Downlight eller spotter som kan retningsjusteres anbefales. Monterer man dimmer kan lyset dempes. Ved å dempe lyset gir du liv, varme og stemning til rommet. I et mindre rom kan man bruke en lampe som gir et lys som spres ut i taket og vil gi rommet litt størrelse.

Belysning i trapper

Et av de vanskeligste områdene å belyse er trapper – opp til 2. etasje eller ned til kjelleren. Det er lett å plassere lyskildene slik at du blir blendet av lyset. Eller at trappen blir veldig mørk å gå i.

Noen plasser kan man bruke en nedhengt lampe hvis takhøyde passer for det. Ledstriper under eller på siden av trappetrinn kan være en flott løsning. Man kan også felle inn downlight i vegg på siden av trappen. Det er mye man kan gjøre her. For å få til de beste løsningene på belysningen er det fornuftig å få en elektriker til å se på mulighetene.

Belysning stue

I en stue kan man gjerne bruke downlight som en generell belysning. Her anbefaler vi å bruke warmdim med lyskilde som er trukket litt opp i armaturen. Dette for å slippe blending når man sitter og ser skrått opp i taket. Har man et eksisterende rom kan skinner med spotter brukes. Vegglamper og nedhengte lamper er også vanlig å bruke.

Utendørsbelysning

Utebelysning skal i hovedsak ha en praktisk funksjon. Det skal lyse opp inngangspartiet ditt og kanskje også veien ut til garasjen. Vi ser ofte at det kan bli for mye, fordi dette lyset ofte er ganske skarpt. Vi anbefaler derfor å ikke overdrive den praktiske belysningen, men heller supplere med belysning som pynter. Det er også viktig å bruke lik farge (kelvin) på alt utvendig lys. Ellers blir det et rotete inntrykk. Vi anbefaler 2700 til 3000 Kelvin på private hjem.

Tips for utelys som skal pynte opp

Hvis utebelysningen skal pynte opp hagen eller gårdsplassen bør du tenke nøye gjennom hva som passer best til huset, tomta og omgivelsene. Det finnes mye forskjellig utebelysning å velge mellom.

Kontakt oss gjerne om du har behov for en gjennomgang av dine lyskilder.

El Tjenester er medlem av elektroportalen minElpo. Klikk på logoen nedenfor og få inspirasjon om lys og lyssetting.