Det er nå folk flest kjenner at det hadde vært godt med varme i gulvet. Baderom, vaskerom, entreer og kjellerrom er de rommene i boligen det er mest vanlig å legge varmekabler.
Som varmekilde har gulvoppvarming mange fordeler. Med et varmt gulv får du en stor varmeflate med lav temperatur og jevn varmefordeling. Det gir et godt og behagelig innemiljø. Varmen fordeles jevnt i rommet og gir god komfort. De er usynlig og tar ingen veggplass (frigjør areal) som en varmeovn på veggene.

Energiøkonomisk
Gulvarme er der varmen føles, i motsetning til panelovner og radiatorer som sender oppvarmet luft til taket. Er man varm på beina oppleves temperaturen som høyere slik at man kan redusere lufttemperaturen. Termostatstyring gir nøyaktig kontroll av temperatur og nattsenking kan senke energiforbruket ytterligere.
Det finnes mange gode løsninger, og hvilken løsning du bør velge kommer an på hvilket rom du ønsker gulvvarme i, sier Tommy.
Tre ulike gulvvarmesystemer
Det er i hovedsak tre ulike gulvvarmesystemer: Varmefolie, varmekabler og vannbåren. Vi vil her forklare forskjellen på disse tre.
Varmefolie
Populært, og mye brukt nå er Flexwatt varmefolie. Dette er en fantastisk løsning for parkett, laminat eller tregulv. Den elektriske installasjonen av dette produktet utføres raskt ved hjelp av godkjente tilkoplingsklemmer og tilkoplingstang.
– Varmefolie er en karbonfilm som avgir varme til det den ligger inntil. Legger man varmefolie trengs ingen støpemasse. Gulvet bygges enkelt opp med en reflektor- eller isolasjonsplate. Disse isolerer nedover og gjør at varmen stiger oppover – og så legger man varmefolien oppå. Oppå varmefolien legger man kun et lag byggeplast før parkett, laminat eller heltre legges på toppen.
Varmefolien har noen klare fordeler. En av dem er at den sjelden jobber over 27 grader, (60W folie) som er den grensen parkettleverandørene i Norge har satt for gulvene. En annen fordel er at produktet ikke bygger mer en ca 6,4millimeter før laminat/parkett. I tillegg er det lett og raskt å installere folie i eksisterende rom. Kundene får den behagelige varmen som gulvet gir, hurtig å regulere opp eller ned siden man bare skal varme opp laminatet eller parketten som ligger oppå.
Vannbåren gulvvarme og varmekabler ligger dypere, og nede i støpen. Dermed reagerer de senere på regulering.
Varmekabel – tradisjonell og i matte
«Vanlige» tradisjonelle varmekabler som legges i støp er som oftest den rimeligste installasjonen, når man først skal støpe. Tykkelsen på støpemassen bestemmer hvor raskt man klarer å regulere gulvet. Samtidig vil man ha et magasin ved strømbrudd. Gulvet blir «tregere» og det må man ta hensyn til ved nattsenking. Skal man legge belegg på toppen er det viktig å beregne effekten riktig slik at tepper og annen møblering ikke fører til overoppheting.
Varmekabelmatte
Forveksles ofte med varmefolie – men det er ikke det samme. Varmekabelmatte er varmekabler som ligger i et nett og selges på rull. Varmekabelmatten legges hovedsakelig på eksisterende gulv eller gulv som er grovstøpt og skal rettes opp eller flytstøpes. De er raskere å legge en tradisjonell varmekabel og man slipper å legge ut nett for å binde kabel på. På grunn av de ligger ferdig i nett ligger de tettere noe som gir bedre spredning ved lite påstøp.
Vannbåren varme
Vannbåren varme et oppvarmingssystem (eller kjølesystem) som bruker vann som energibærer. Det finnes mange ulike løsninger for vannbåren gulvvarme. Fordelen med vannbåren er at man får flere valg til varmekilde som varmepumpe, vedfyrt, solfangere og andre bio-kjeler. Man kan også få Enova støtte til investeringen. Ren el-kjele er sjelden lønnsomt da man får tap i overføring av varmen. Jevnlig service og vedlikehold er også en faktor man må ta med.
Fordeler med elektrisk gulvvarme kontra vannbåren:
– Lager ingen lukter (ingen avgasser eller forbrenning involvert)
– Lydløst (ingen motorer/ vifter som plager deg, eller vann som surkler i rør)
– Vedlikeholdsfritt (50 års forventet levetid), ingen vedlikeholdskostnader
– Enkelt og rimelig å installere, med få komponenter (varmekabel og termostat)
– Kan lett kombineres med en avansert styring. Full individuell styring rom for rom
– Produserer varme i rommet/på stedet, der du trenger det, gir høy virkningsgrad
– Gir optimal varmefordeling og komfort, hvor behovet er.
Hva man skal velge som oppvarming er en vurdering som må sees på i forhold til behov. Har man et eldre hus som trenger mye varmetilskudd kan en varmepumpe og vannbåren være det riktige valget. Er det et nytt hus som skal bygges bør man se på det reelle behovet for tilskuddsvarme man trenger. Med et elektrisk anlegg kan man installere solpanel som gir tilskudd til oppvarmingen istedenfor å bruke mye penger på vannbåren.
Ta gjerne kontakt med oss i El Tjenester om du trenger råd og veiledning i valg av gulvvarme.