For tryggest, best og raskest lading av elbilen, må du ha et elektrisk anlegg som tåler belastningen. Har du et gammelt anlegg, kan belastningen i verste fall føre til varmegang og brann. Vi fraråder på det sterkeste å lade elbilen fra vanlig stikkontakt. Bruk av skjøteledning er kun ved krise.
Flere og flere velger elbil når de skal kjøpe ny bil. Vi har hørt om mange tilfeller hvor lading fra vanlig stikkontakt har ført til husbranner, og enda flere med branntilløp. For din egen sikkerhets skyld, anbefaler vi å monterer et ekstra uttak med egen strømkurs, utelukkende for lading av elbil. En annen mulighet er å investerer i en egen ladeboks. Sistnevnte er den klart beste løsningen.
Det er ikke alle elektriske anlegg som er så up-to-date at de tåler ladingen. Er du usikker på om ditt elektriske anlegg tåler belastningen, bør du ta kontakt med en elektriker for å få avklart dette. Spesielt viktig er det i eldre hus som har gammelt elektrisk opplegg.
Elbil på lading kan «lure» det vanlige jordfeilvernet
Et elbilbatteri krever mye strøm under hele ladetiden. Våre elektrikere har oppgradert mange elektriske anlegg nettopp med tanke på elbillading. Som et minimum trenger man en egen strømkurs med maks 10 ampere og type B-jordvern. En vanlig jordfeilbryter vil kunne gå i lås og slutte å virke. I tillegg er det krav til overspenningsvern i installasjonen. Dette er nyttig for hele installasjonen. Det aller beste, og vår anbefaling, er å montere en egen vegglader. Da får du den desidert tryggeste og raskeste ladingen. Denne kan stilles inn etter tilgjengelig effekt på anlegget.
Alle elbiler som selges i Norge leveres med en ladekabel. «Ladekladden» er ofte stor og tung, og kobles i bilens kontakt i den ene enden, og et vanlig husholdningsstikk (kontakt i veggen) i den andre. Kontakten i veggen kalles Schuko (En schuko er en standard, jordet stikkontakt og støpsel). Den er generelt sett ikke spesielt godt egnet til lading av elbil.
Elbilen trekker mye strøm lenge
Grunnen til at vi generelt ikke anbefaler å lade via Schuko er brannfare og lang ladetid. Selv om den kan sikres med 16A, er ikke schuko-kontakter laget for et langvarige trekk på mer en 10A. Derfor setter regelverket en begrensing på 10A sikring på uttak for elbil. Dette gir ca 1mil i timen på tanken, dermed får man en lang ladetid.
Mange elbiler leveres heldigvis med ladekabler som er justert ned, slik at de ikke trekker mer enn 10 ampere. Det betyr at man gjør litt for å skåne en 16A strømkurs. Mange strømkurser kan ha en sikring på 10 eller 16 ampere, men samtidig forsyne annet utstyr. For eksempel en varmepumpe. Derfor blir lading med husholdingskontakt noe usikkert hvis du ikke kjenner strømanlegget selv. I tillegg tar lading ganske lang tid.
Vi anbefaler og installerer ladebokser
Har du eget elektrisk anlegg og mulighet til lading utenfor huset eller i garasjen, bør du installere en helt egen strømkurs beregnet på lading av elbil. Den beste løsningen er å installere en «ladeboks» på veggen som gir tilkobling av Type 2-kabel, og ikke vanlig stikkontakt. Denne kan legges opp til å støtte fremtidige behov, og er stillbar på flere uttak. Dette ser vi på sammen med deg i forhold til tilgjengelig strøm.
Ofte stilte spørsmål om elbil-lading:
Hvor mye ekstra strøm bruker jeg hvis jeg lader elbilen to ganger i uka?
Det varierer, og spørs hvilken elbil man kjører. En kvalifisert gjetting som kan brukes som et utgangspunkt er ca 2kr pr mil for hjemmeladning. Gitt en strømpris på 1kr kilowattimen.
Kan man montere elbil lader selv?
Nei
Hvor mye koster det å montere en elbil-lader?
Ta kontakt med oss så gir vi deg tilbud på din installasjon. Følg med på vår hjemmeside for tilbud.
Hvor mye koster en elbil-lader?
Prisen på elbil-ladere varierer fra merke til merke. Selve boksen koster fra kr. 7000,-
Må jeg ha egen kurs for å lade elbilen?
Det er absolutt anbefalt å montere en bil-lader eller egen kurs, men en utekontakt kan selvsagt brukes. Da må man huske at bilen bruker mesteparten av effekten på den kursen. I tillegg stiller regelverket krav til type B jordfeilbryter, overspenningsvern og max 10A ladestrøm.
Hvor sterk strøm trenger jeg for å lade elbilen?
Man kan lade med 10A fra en vanlig schuko kontakt, med krav til jord, overspenningsvern og type B jordfeilbryter. Da lader man ca 2300W i timen. Hvor mye det utgjør i km variere fra bil til bil. Man kan for enkelthet skyld si at det er ca 10km i timen. Lader man med 32A ca 7300W, er det omtrent 40km i timen.
Kan man lade elbilen fra en vanlig stikkontakt i huset?
- Det bør man ikke gjøre. En ujordet stikk er det direkte farlig å lade fra. En del elbiler vil heldigvis ikke lade fra et ujordet stikk.
- Har du imidlertid en garasje, utebod, utestikk eller lignende, kan man noen steder bruke et lade-punkt på en eksisterende kurs. Men husk at regelverket stiller krav til type B-jordfeilbryter, overspenningsvern, og max 10A ladestrøm.