FRA SMELL TIL EL

Daglig leder og eier av El tjenester Tommy Mikkelsen er en opptatt mann. Han tar seg likevel tid til å fortelle om både bedriften han eier, litt om hvordan det hele startet, og jobben han gjør her.

DRØMMEN OM EGEN ARBEIDSPLASS

– Jeg startet Eltjenester i 2004. Det begynner jo å bli en del år siden. Jeg hadde en drøm om å skape min egen arbeidsplass, og å få til noe på egen hånd. Jeg hadde et ønske om å prøve å gjøre ting annerledes, kanskje litt bedre enn min forrige arbeidsgiver. Blant annet satser vi på å ha godt utstyrte arbeidsbiler og det vi trenger av verktøy. Vi har klart å drive i 16 år med overskudd og nok å drive med, så jeg vil si at det har vært vellykket så langt.

SKOLE OGSÅ I VOKSEN ALDER

– Jeg har for så vidt samme bakgrunn som de andre som jobber her, forteller Tommy.

– Jeg gikk løpet på skolen, ble lærling, tok fagbrev i 1988, og jobbet siden som elektriker i mange år. Etter en del år i bransjen fikk jeg skulderproblemer. Jeg har en medfødt ryggskade. Istedenfor å uføretrygde meg, valgte jeg å ta videre utdanning i voksen alder. Det ble Teknisk høyskole og installatøreksamen rett etterpå. Da blir du elektroinstallatør, og dersom du skal drifte et elektrikerfirma er dette lovpålagt.

STARTER MED KAFFE OG ENDER MED LYS

– En typisk arbeidsdag hos oss ser omtrent slik ut, fortsetter Tommy.

– Vi starter med et kaffemøte om morgenen. Vi er åtte ansatte, foreløpig bare karer. Dette er enn så lenge en mannsdominert bransje. De gutta som jobber her er alle selvgående og flinke, og etter morgenmøtet drar de fleste ut på jobber i distriktet. Det er mye administrasjon og kontorarbeid. Det omfatter dokumentasjon, sjekklister, fakturaer, regninger som skal godkjennes, varer som skal bestilles, for å nevne noe. Jeg utfører en del elsjekker, elkontroller og jobber litt ute også. Det blir mange lange dager. Sist jeg kikket på det hadde jeg 112 arbeidstimer i løpet av en to ukers periode, og da var ikke alle timene notert engang. På den annen side er en liten bedrift som denne oversiktlig. Og størrelsen er grei nok i forhold til det geografiske området vi befinner oss i. I tillegg er vi en bedrift som tar inn lærlinger. Vi har som intensjon å ta inn en lærling hvert år, og har stort sett hatt en til to lærlinger hele veien.

IKKE GJØR DETTE HJEMME

–  Hva var det som gjorde at du valgte å bli elektriker?

– Det finnes de som påstår at jeg er den fødte elektriker. Jeg har bestandig likt å fikle med strøm. Da jeg var rundt tretten år lagde jeg magneter med jernstang og kobbertråd. Du ruller kobbertråden rundt jernstanga, kobler på batteri, og vips, så har du en magnet. Det var lett å få til. Men mine ambisjoner var høyere enn som så. Jeg tenkte jo at jeg skulle lage en kjempekraftig magnet. Så jeg koblet den rett i stikkontakten på gutterommet. Det smalt, og mørkt ble det! Heldigvis skjønte jeg at det var sikringen som gikk og fikk byttet den før hu mor oppdaga det. I tillegg var det livsfarlig, og det smeller stygt i sikringsskapet! Sånn dreiv jeg vet du.

VART DU SKRÆMT NO

– Vi hadde jo ikke noe google den gang, humrer Tommy. Så jeg måtte lese meg fram til hvorfor det gikk som det gikk. Det var da jeg fant ut at det var forskjell på vekselspenning og likespenning. Det skremte meg likevel ikke mer enn at jeg senere koblet enkeltlyspærer med en tenner som er ment for lysrør, for å lage blinkende lys, typ hjemmedisko. Men dette er typiske eksempler på saker du ikke må gjøre hjemme. Så da var det bare å komme seg på skolen, og lære faget helt på ordentlig!

TRENING, FRILUFTSIV OG HOBBYSNEKRING

– Og hva gjør du når du ikke er på jobb? Har du noe du er glødende opptatt av?

– Jeg driver med litt styrketrening to, tre ganger i uka. Også har jeg jegerprøven men det har ikke blitt noe tid til jakt. Jeg har en hytte på Mesnali, så det blir en del friluftsliv, og gjerne litt hobbysnekring. Jeg sitter forøvrig i Prøvenemda, som godkjenner lærlingene, slik at de kan gå ut som elektrikere. Det er en sensorjobb, og vi uteksaminerer mellom åtte og ti lærlinger årlig. De går gjennom et tretrinnsløp, med en skriftlig prøve, deretter en praktisk prøve i et prøveanlegg, og til slutt en muntlig eksamen der lærlingene får spørsmål om det faglige rundt forskrifter og så videre.

PLANER OM Å UTVIDE DØGNETS 24 TIMER

– På sikt ønsker jeg å få inn en person fast på kontoret, slik at jeg kan utføre en del mer elkontroller selv. Jeg er sertifisert for el sjekk både i landbruk, bedrift, bolig, og termografikamera. Det benyttes for eksempel i et sikringsskap for å detektere forhøyet varme og dårlig kontakt. Det er en måte å diagnostisere på, eller finne feilen, slik at den kan utbedres før det oppstår skader. Det hadde vært fint å få mer tid til arbeid ute i felten, avrunder Tommy, i det han stuper rett inn i neste kundebehandling, for øvrig nummer to i løpet av denne korte samtalen.