El-sjekk med varmekamera

I snart 10 år har El-tjenester AS på Kirkenær benyttet varmekamera til sjekk av alle elektriske anlegg. Ifølge daglig leder Tommy Mikkelsen er termofotografering et effektivt verktøy for å avdekke feil og mangler i det elektriske anlegget.

Bildet viser en mann med grå t-skjorte

-Det kan ikke sammenlignes med de verktøyene vi brukte tidligere. Et varmekamera ser det meste, og kan avdekke en mangel før det oppstår en farlig situasjon, sier Mikkelsen.

Stadig strengere krav

Det blir stadig strengere krav til sjekk og tilsyn av elektriske anlegg her i landet. Ifølge Tommy Mikkelsen er det særlig forsikringsselskapene som er pådrivere for dette.

-Regelmessig sjekk er en rask og enkel måte å forhindre feil eller kortslutning i det elektriske anlegget, og i verste fall at det oppstår brann. En slik kontroll påkreves av forsikringsselskapet i mange næringsbygg og i landbruket, men det blir stadig mer vanlig også i private boliger. Med termofotografering er dette en rask og ukomplisert affære.

Et uvurderlig verktøy

Termofotografering, eller termografi som det også kalles, gjøres med et varmekamera som registrerer temperaturen fra en sikringstavle eller et annet objekt. Tommy Mikkelsen forteller at dette gjør det til et ypperlig verktøy for å enkelt avdekke feil eller mangler ved det elektriske anlegget.

-Med et slikt kamera kan vi enkelt se om det er dårlig kontakt et sted, om isolasjon er i klemme eller om det er varmekomponenter som krever nærmere undersøkelser. Dette er et uvurderlig verktøy for å forebygge feil og ulykker.

 

bildet viser et varmekamera