Den ansvarsfulle lærlingen

Simen Granberg er tjue år, og er inne i sitt andre år som lærling hos EL tjenester AS.

Han har muligheten til å gå opp til fagprøve i februar da læretiden som elektriker er to og et halvt år. Etter læretiden står militæret og førstegangstjenesten for tur. Den skal han tilbringe på Setermoen under sanitet.

Først utplassert

– Jeg gikk på Sentrum videregående skole i Kongsvinger, VG1 Elektro VG2 Elenergi. Siden jeg hadde kjennskap til bedriften ble EL tjenester et naturlig valg da jeg skulle søke utplassering. Da tiden var inne for å søke lærlingplass, spurte jeg om jeg kunne få det her. Det fikk jeg, og tar det som et godt tegn.

En aktiv jobb

– Jeg var litt skoletrøtt, sånn passe lei av kun teori og valgte derfor en praktisk linje. Jeg er veldig fornøyd med det valget. Jeg er så heldig å ha en variert hverdag, der jeg slipper å møte sju til tre for å sitte på samme plassen i åtte timer hver dag, men jeg er tvert imot ute hele tida og treffer ulike folk. Det er en aktiv jobb, og det liker jeg. Det er vel noe av det som er fint med å være håndverker.

– Jeg gjør normalt elektrikerarbeid, men de jobbene jeg er ute på er generelt mer industrielt rettet enn vanlig, fordi ledsageren min driver mest med installasjoner i industribygg. Men jeg jobber også i privathjem, men det går altså mest i installasjoner i fabrikker og andre industribygg.

Læretiden

– Det er et avansert fag. I begynnelsen syntes jeg det var mye å tenke på, mye som skulle huskes på, mange regler, normer og forskrifter som vi naturligvis er pålagt å følge. Det kan jo også ta fyr. Hadde vært kjett å vakne opp en morra, og så har det brønni der du har vøri…  Selv om jeg ikke har like mye ansvar som en utdannet montør, så føler jeg fortsatt på at jeg må gjøre en fagmessig jobb. Spesielt i begynnelsen så tenker du mye på det du har gjort. I prinsippet har jeg ikke ansvaret for det jeg har gjort før jeg har fagbrevet i hånda. Men alt skal uansett være forskriftsmessig utført. Derfor foretas det alltid en sluttkontroll etter utført installasjon etter hver jobb vi har gjort, for å ha en liten sikkerhet på at alt er i orden.

Trivsel i tett miljø

– Jeg trives godt på arbeidsplassen min. Jeg har det fint her.  Vi er jo et ganske lite firma, bare åtte stykker, så vi kommer ganske nær hverandre. Det hadde vært kjett om vi hadde vært uvenner, for å si det sånn! Jeg har vært heldig med at jeg har hatt mange koselige kunder, så jeg har en «lett» hverdag slik sett.  Noe som gjør det enklere å være lærling.

Artige oppdrag

– Noen spesielle jobber som har festet seg i hukommelsen?

– Vi har gjort mye rart, da, for eksempel montert et firefly anlegg (en type brannslokningsanlegg, red. anm.) på et stort flisavsug for Moelven Profil på Kirkenær.  Det var en artig jobb! Og den gangen vi la varmekabler på hyttefeltet ved Sjusjøen. Det var om vinteren, så det var jo relativt kaldt. En to, tre dagers jobb. Vi kunne ikke varme oss i noen hytte heller, for vi skulle jo legge kablene i såla, før hytta er bygget. Det var ikke alltid jeg så like lyst på livet da vi dreiv på, men det er da en jobb jeg kommer til å huske lenge. Fin utsikt var det au!

Allsidig fritid

– Og hva driver du med på fritida?

– Å herregud, må jeg fortelle om det også… Jeg er oppvokst i skogen da, på Svullrya, der jeg bor, og driver med alt det gærne vi som er oppvokst i skogen gjør, ler Simen.

– Som for eksempel?

– Bil og motor er noe vi holder på med. Også er jeg glad i å fiske.  Noe som er en ganske naturlig hobby da jeg har vokst opp i skogen.

– Så du driver ikke så mye med golf og sånt du da?

– «Haha, det blir ikke mye ta golf og slikt, nei.»

Hva tenker du å gjøre etter læretiden?

Jeg tenker å jobbe innen elektro når jeg er ferdig med militærtjenesten. Kanskje jeg går over på automatisering, med styring av produksjon i industrien, siden jeg har jobbet såpass mye på industribygg i lærlingtida. Men ingenting er fastsatt ennå. Vi får se, avslutter en munter Simen.